BPA

BPA

 

Aan: het College van B&W der Gemeente Amersfoort                        

t.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper,                Amersfoort, 17 juli 2006.

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het College van B&W stellen.

 

In Vathorst zijn een aantal scholen gehuisvest waaronder de Katholieke Basisschool de Marke.

Gisteren , de voorlaatste schooldag (!),  kregen de ouders te horen dat het komende schooljaar een aantal klassen gehuisvest worden bij basisschool het Zwaluwnest, en op termijn wellicht zelfs helemaal achter in de Laak.

Een krankzinnige situatie, daar er nog twee lege noodlokalen op het speelterrein staan…..Hier kan de school echter geen gebruik meer van maken, daar het bestemmingsplan gewijzigd schijnt te zijn ( door gemeente en OBV? ), zodat de schoolarts hierin kan plaatsnemen.

De ouders vinden dit een hele kromme situatie.

Inmiddels is er door de MR en SR een handtekeningen actie opgezet, maar ja, u zult begrijpen dat door deze late berichtgeving en de vakantietijd, dit waarschijnlijk niet voldoende steun zal opleveren.

 

Naast een klaagzang, lijkt de BPA de volgende oplossing voor handen:

  • de schoolarts gaat naar de Laak, de Marke blijft hierdoor op 1 locatie gehuisvest.
  • of de plaatsing van een eigen noodgebouw voor de schoolarts bij - de meest logische plaats - het gezondheidscentrum.
  • of de plaatsing van een eigen noodgebouw voor de schoolarts elders in Vathorst

Het moet de BPA van het hart dat het toch wel zeer vreemd overkomt dat een schoolarts op korte termijn in Vathorst geen noodgebouw kan krijgen en de coffee-shop de Schommel wel….

 

Het gaat de ouders van de Marke om de werkwijze van het OBV. Het OBV heeft zeer snel medewerking verleent aan de plaatsing van de Schommel, en werkt dus niet mee bij het zoeken naar een nieuwe, betere mogelijkheid voor Amant jeugdzorg.

 

Dit brengt ons tot de volgende vragen aan het College:

  1. Is het College van bovenvermelde situatie op de hoogte ?
  2. Kan het College (lees het OBV) ons uitleggen waarom er voor deze vreemde constructie is gekozen, de school op twee gescheiden locaties huisvesten ?
  3. Waarom wordt de schoolarts niet – tijdelijk in een noodgebouw - bij het gezondheidscentrum gehuisvest ?
  4. Waarom lukt het College (via het OBV) wel om zaken snel rondom een tijdelijke voorziening voor een coffee-shop in Vathorst te regelen en niet rondom een basisschool ?
  5. Is het College bereid om er voor te zorgen dat de Basisschool de Marke wel op één locatie gehuisvest blijft ?

 

In afwachting van uw antwoorden, de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Kees Kraanen, Ruud Schulten, Gerard van Vliet, Joke van Woudenberg en Hans van Wegen.

__________________________________________________________________________________

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 22 augustus 2006).

__________________________________________________________________________________

  1. ja

 

 

  1. Begin dit jaar heeft het schoolbestuur van De Marke aangegeven dat men geen behoefte had aan de twee op het terrein van de clustervoorziening De Brink gelegen tijdelijke lokalen. Op zich verklaarbaar want deze tijdelijke accommodatie was maar voor beperkte tijd nodig vanwege enige achterstand in de oplevering van het Laakcluster. De tijdelijk in dit cluster gehuisveste openbare en pc. basisschool worden immers deze zomer overgeplaatst naar de nieuwe clustervoorziening in De Laak. Beide lokalen zijn dan niet meer voor het onderwijs nodig aangezien er door de verhuizing van het openbaar en het pc-onderwijs naar De Laak voldoende ruimte in De Brink vrijkomt om alle leerlingen van het rk-onderwijs onder te brengen. Daarnaast kan de Marke desgewenst nog beschikken over twee leegstaande leslokalen in de prot.geref. basisschool Haal, een van de drie in het Brinkcluster ondergebrachte onderwijsinstellingen. Reden waarom uiteindelijk de tijdelijke accommodatie beschikbaar is gesteld aan Amant Jeugdzorg. Deze instelling had namelijk verzocht om een tijdelijk onderkomen in afwachting van de definitieve huisvesting in de nieuwbouw van het  P. Bloklandhuis. De Marke heeft echter de afgelopen maanden extra instroom van leerlingen toegelaten, waardoor men alsnog in capaciteitsnood gekomen is. De Huisvestingsverordening geeft in dit geval aan dat tijdelijke ruimten elders binnen een straal van 2 km. kan worden toegewezen, indien het capaciteitstekort minder dan 4 jaar duurt. En dat is hier het geval omdat we met het rk-schoolbestuur inmiddels overleg plegen om De Brink uit te breiden met een aantal extra lokalen per schooljaar 2007/2008.

 

 

  1. Het huidige gezondheidscentrum Vathorst kampt met ruimtetekort. Men heeft daarom een verzoek ingediend om extra metrage bij het huidige centrum. De totale ruimte is nodig om de eigen activiteiten te verrichten. Extra capaciteit voor jeugdgezondheidszorg is dan ook niet op de locatie Veenweg te realiseren.

 

 

  1. Het betreft hier onvergelijkbare aangelegenheden.

 

 

  1. Er zijn afspraken gemaakt met Amant jeugdzorg over het gebruik van de twee noodlokalen bij De Brink. De Marke wist daarvan en weet ook dat men twee lokalen bij het Laakcluster kan benutten om de extra instroom van leerlingen op te vangen. De keuze daartoe is aan het bevoegd gezag van de rk-school. Men kan er namelijk ook voor kiezen een tijdelijke leerlingenstop toe te passen tot het moment dat de extra capaciteit bij het Brinkcluster is gerealiseerd. De scholen in De Laak kunnen het komend schooljaar zonder probleem deze leerlingen opvangen.

 

Tot slot: omwille van het gemak voor ouders en leerlingen zijn wij inmiddels in overleg met Amant op zoek naar een planologisch en betaalbaar alternatief, zodat De Marke –bij wijze van uitzondering- toch op De Brink kan blijven.

 


 [d1]Docsnummerdocument na opslaan invullen